ضمیمه دانش امروز روزنامه اطلاعات نوشت: اجرام جالبی را میتوان با استفاده از یک دوربین دوچشمی مناسب، در آسمان دید. بهتر است به جای یک تلسکوپ کوچک ارزانقیمت، یک دوربین دوچشمی تهیه کرد. با دوربین چشمی مناسب میتوان دهانههای آتشفشان روی ماه، برخی اقمار مشتری، ستارگانی که نور آنها 50برابر کمتر از دید چشم ما باشد، خوشههای ستارهای، سحابی ها و خیلی از اجرام جالب دیگر را رصد کرد.
توان دوربینهای دوچشمی به صورت ضرب دو عدد نوشته میشود که اولی نشان دهنده مقدار بزرگنمایی و دیگری نشان دهنده مقدار قطر عدسی شیی بر حسب میلیمتر است. به دلیل اینکه میدان دید دوربینهای دوچشمی بسیار بیشتر از تلسکوپ است (حدود 5/1 تا 5 درجه)، برای بعضی از کارهای ستارهشناسی مانند مشاهده هلال ماه نو و رصد دنبالهدارها بسیار سودمند است. تصاویر در دوربینهای دو چشمی مستقیم است، در صورتیکه در تلسکوپها معمولاً تصویر وارونه با برگردان جانبی دیده میشود.
دوربینهایی مانند 50×20 برای رصدهای نجومی مناسب هستند و نیز به دلیل سبک بودن، حمل و نقل آنها آسان است. برای رصد بهتر اقمار مشتری میتوان از دوربین مناسب 60×20 استفاده کرد. این دوربین دوچشمی به آسانی چهار قمر مشتری را نشان میدهد و نیز در شرایط مناسب جوی میتوان حتی قرص مشتری را رصد کرد. همچنین میتوان با این دوربین قمر تیتان را که از قدر ۸.۳است را رصد کرد. با این حال سیاره پلوتو را به راحتی نمیتوان با دوربینهای دوچشمی مشاهده کرد.
کهکشان آندرومدا با یک دوربین دوچشمی در بستر ستارگان راه شیری نمایی بسیار حیرتانگیز دارد یا تماشای امواجی از تودههای میلیاردی ستارگان در اطراف صورت فلکی قوس (مرکز راه شیری) با دوربین دوچشمی خیرهکننده است؛ در حالی که با تلسکوپ نمیتوان چنین نمایی را دید.
خوشه پروین به علت قطر ظاهری بزرگش، فقط با دوربین دوچشمی دیده میشود و با تلسکوپ فقط میتوان تکتک ستارههایش را دید و از زیباییاش محروم خواهیم شد. هنگام ظهور یک دنبالهدار جدید هیچ وسیلهای نمیتواند بهتر از یک دوربین دوچشمی نمایی کلی از سر و دم آن ارائه کند.
انعکاس نور در دوربینهای دوچشمی از جمله معایب این ابزار است. این انعکاسها باعث ایجاد تصاویری شبه گون شده و از کیفیت تصویر میکاهد. با اندود عدسیها میتوان انعکاس نور را 50 درصد یا حتی بیشتر کاهش داد. اندود اجزای دوچشمی از قبیل عدسی شیی، عدسی چشمی و منشورهای مورد استفاده باعث کاهش میزان جذب و انعکاس نور در آنها شده و بیشتر نور دریافتی را از خود عبور میدهد.