چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ - ۰۵:۰۷
نظرات: ۵۰
۱
-
طالبان به ایران رودست می‌زند؛ زنگ خطر کاهش حقابه ایران از هیرمند

احداث سدهایی چون سلما ، کمال خان  و سد جدید پاشدان در مرز ایران، زنگ خطر کاهش هرچه بیشتر حقابه ایران از هیرمند وهریرود را به صدا درآورده است

اطلاعات نوشت:  رفتار غیردوستانه حاکمیت افغانستان با منابع آبی ایران در شرق کشور ادامه دارد وعلاوه بر موضوع حل نشده پرداخت حقابه ایران از هیرمند وبهانه جویی های مداوم در برابر آن، اکنون تداوم احداث وبهره برداری از سدهای جدید افغانستان می رود که ماجرا را پیچیده تر کرده وچالشی برای منابع آب شرق کشور ایجاد نماید.

بخش مهمی از حیات جمعیتی وکشاورزی ایران دراستان های شرقی کشور مانند سیستان وبلوچستان به منابع آبی وابسته است که از افغانستان سرچشمه می گیرد واین چنین است که از گذشته دور تاکنون همواره دریافت حقابه ایران از افغانستان در دستور کار قرارداشته است.

معروفترین نمونه دراین خصوص، دریافت حقابه ایران از رود هیرمند است. هیرمند نامی اوستایی است واین رود از ولایت هلمند افغانستان روان شده و به دریاچهٔ هامون که دریاچه‌ای مشترک میان ایران و افغانستان است می‌ریزد. رود بزرگ هیرمند از رودهای پرآب افغانستان و آسیا به‌شمار می‌رود که سالانه میلیاردها متر مکعب آب در آن جریان می‌یابد و طول آن ۱۱۰۰ کیلومتر است.

حقابهٔ ایران از هیرمند، به دادخواست حقوقی ایران از آب رود هیرمند در منطقهٔ سیستان اشاره دارد که پس از کشمکش های فراوان سرانجام دراسفند ماه ۱۳۵۱ به امضای نخست وزیران دو کشورایران وافغانستان رسیدو در خرداد ماه ۱۳۵۲ مجالس قانون‌گذاری دو کشور آن را تصویب کردند.بااین حال، اسنادی که باید در این رابطه میان دوکشور مبادله می‌شد، به‌دلیل کودتای ۲۶تیر ماه سردار محمدداوود معطل شد و بالاخره در سال ۱۳۵۶ این اسناد نیز مبادله شد. مفاد این معاهده تا امروز به قوت خود باقی است. با عقد این معاهده وضعیت حقوقی حوزه رودخانه هیرمند میان دو کشور مشخص شده است. براساس این معاهده، حقابه‌ ایران ۲۶ متر مکعب در ثانیه آن‌هم در سال‌های معمولی ونرمال آبی می‌باشدکه این معاهده، سال معمولی و نرمال آبی را نیز تعریف کرده است.

بااین حال، کشور افغانستان چه قبل ازامضای این معاهده وچه اکنون که سالها از امضای آن می گذرد وبا وجود کمک‌ها وحمایت های فراوان ودیرینه ایران از افغانستان ومردمش؛ من جمله نگهداری ومیهمان نوازی میلیون ها مهاجرقانونی وغیرقانونی افغان که سالانه هزاران میلیارد تومان هزینه روی دست مردم ایران می‌گذارد ومسایل متعدد فرهنگی، اجتماعی وامنیتی هم ایجاد کرده، به این معاهده پایبند نبوده ومشکلات متعددی را برای مردم سیستان که وابسته به آب وارده شده به رودخانه هامون هستند، ایجاد کرده و می کنند.

به عنوان نمونه ودر زمان حکومت محمدرضا  پهلوی وپیش از امضای معاهده تقسیم آب هیرمند، شمار بندهایی که افغانستان روی آب هیرمند زد، رو به افزایش گذاشت: بند سراج، بند کز کشک، بند رودبار، بند مهرآباد، بند چهار برجه، بندکمال خان، بند قلعه فتح، بند خوابگاه و یکی دو بند دیگر. بدین ترتیب، آب هیرمند در ایران چنان کاهش چشمگیری یافت که تنها در سال ۱۳۲۶ به مرگ بیش از ۲۴۰۰ رأس گاو و کوچ گسترده اهالی سیستان انجامید.

متاسفانه این وضعیت هم اکنون نیز وجوددارد وحتی درمسیر بدتر شدن است. به گونه ای که با وجود برگزاری نشست دو روزه «کمیساران آب هیرمند» در تاریخ ۲۵ و ۲۶ بهمن ۱۴۰۲ با حضور نمایندگان ایران و افغانستان در شهر زابل ، هیچ نتیجه مثبتی که واجد پرداخت حقابه ایران از هیرمند باشد، حاصل نشده است.

 در نشست یادشده ، نمایندگان ایران گزارشی درباره عدم دریافت حق‌آبه هیرمند در سال‌های اخیر و مشکلات فنی سازه‌ها وسدهای احداثی افغانستان در مسیر این رودخانه، به ویژه اصلاح سد کمال‌خان ارائه دادند.اما نمایندگان افغانستان عدم تامین حق‌آبه را به خشکسالی‌های شدید در کشور خود مرتبط دانستند. این نشست با وجود پافشاری نمایندگان ایران برای اتخاذ تصمیم‌های لازم برای رفع موانع و ارائه برنامه زمان‌بندی برای رهاسازی آب برای تأمین حق‌آبه، مانند نشست‌های سال‌های گذشته بدون نتیجه پایان یافت تاجایی که عدم جریان حق‌آبه رود هیرمند در سال‌های اخیر باعث خشکسالی و بروز مشکلات در استان سیستان و بلوچستان شده است.

بهره برداری از سد جدید و چالش حقابه ایران از هیررود

درهمین حال، ظاهرا خصومت طالبان با ایران در زمینه پرداخت حقابه هیرمند درحال گسترش به محدود شدن حقابه ایران از هریرود هم می باشد ، چرا که بابهره برداری قریب الوقوع از سد جدید پاشدان، علاوه بر استان سیستان وبلوچستان، این بار مناطقی از استان های خراسان در نوار شرقی کشور هم تحت تاثیر کم آبی ناشی از احداث این سد قرار خواهند گرفت.

دراین باره، وزارت انرژی وآب رژیم طالبان اخیرااعلام کرده که کار ساخت سد پاشدان دراستان هرات واحداثی روی هریرود ؛ که بخشی از مرزمشترک باایران را تشکیل می‌دهد، ۸۰ درصد پیشرفت کرده است.

دراطلاعیه این وزارتخانه آمده است: سدپاشدان ولایت هرات که یکی از پروژه‌های بزرگ وزارت انرژی وآب می‌باشد،اکنون در بخش های مختلف آن کار جریان دارد. ساخت این سد ۸۰ درصد پیش رفته وبخش های باقیمانده آن به زودی تکمیل وبه بهره برداری خواهد رسید.

براساس اطلاعات منتشره، سد پاشدان با ظرفیت ذخیره سازی ۴۵ میلیون مترمکعب آب ، قادر به آبیاری ۱۳ هزار هکتارزمین وتولید ۲ مگاوات برق است. این سد در ۱۸ کیلومتری شرق شهر هرات وشهرستان کرخ واقع شده وپس از سد سلما،دومین سد بزرگ آبی دراستان هرات است.

حکومت قبلی افغانستان پیش از این اعلام کرده بود که سد پاشدان با هزینه ای معادل ۱۱۷ میلیون دلار تا پایان سال ۲۰۲۱ تکمیل خواهدشد اما سقوط دولت افغانستان به دست طالبان باعث شد کار تکمیل این سد به تعویق بیفتد تا اینکه اردیبهشت ماه امسال،ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان به هرات سفرکرد تا کار ساخت این سد را از سربگیرد.

آب این سد از کوه بابا وکوتل سبزک در باغدیس تامین می شود؛ تا پیش از تکمیل این سد، آب آن از طریق رودخانه هریرود به ایران سرازیر می شد ولذا با بهره برداری قریب الوقوع از این سد، بخش دیگری از آب ورودی ازافغانستان به ایران در معرض خطر قرار می گیرد.

البته این سد،نخستین مورد از تصاحب حق آبه ایران توسط افغانستان طالبان نیست.

در خرداد ۱۳۹۵ و زمانی که دولت محمد اشرف غنی برسرکار بود، این دولت با همکاری هند سد سلما راافتتاح کرد که بااین امرجلوی سرازیر شدن بخش زیادی از آب رودخانه هریرود به ایران گرفته شد.

 درنهایت، کارشناسان اقتصادی معتقدند همان طور که طالبان بخشی از واقعیت موجود در افغانستان است ، حق آبه ایران از هیرمند وهریرود هم بخشی از واقعیت حق آبه ایران از افغانستان است .

به زعم آنان، توافقی که در سال ۱۳۵۱ مابین حاکمیت وقت ایران و افغانستان درباره حقابه حاصل شد، یک توافق جامع و کامل نیست و با توجه به مشکلات آبی که اخیرا در سیستان حادتر شده و نیز تمامیت خواهی طرف افغانستانی در موضوع آب، بایستی در این توافق بازنگری جدی صورت گیرد.

کارشناسان معتقدند حکومت ها در افغانستان برای آب ارزش زیادی قائلند و به چشم یک قدرت و یک امتیاز به آن می نگرندو شاید همین دیدگاه سبب شده تا مذاکرات و کشمکش ها بر سر حقابه هیرمند وهریرود بین ایران و افغانستان بیش از ۱۰۰ سال است که به طول انجامیده است.

بااین وجود بروز تغییرات اقلیمی وافزایش خشکسالی درایران به ویژه نوار شرقی کشور که به طور طبیعی کم بارش هم هست، لزوم پایان مماشات با حاکمیت افغانستان و اقدام قاطع دولت ایران ؛ هم درباره دریافت حقابه معطل مانده ایران از هیرمند وهم جلوگیری از کاهش مدام حقابه اسران از هریرود ؛ درپی احداث سدهای جدید چون پاشدان راضروری می سازد.

شما چه نظری دارید؟

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 / 400
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 19
  • نظرات غیرقابل انتشار: 5
  • امیر IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۷
    تنها راه تامین حقوق ازدست رفته خودهمان ملغااعلام کردن توافقنامه مرزی ایران و افغانستان درزمان رضاشاه است،وقتی طرف حقوق اعلام شده‌درتوافقنامه رااجرانمیکندپس دلیلی برادامه توافق نیست،مابایدمنطقه هرات وبازگردان اراضی موردتوافق آن‌زمان رابه اجرابگذاریم،خیل عظیم مردمی که به اینسومیایندنیزمبین آنست که انهانیزتمایلی درماندن سرزمینی در حاکمیت طالبان ندارن
  • حسینی IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    سلام.دیگه مقاله ای نیست که به ایران بدهند.سد ساختن وبقیه آب به شوره زارها میفرستند تا به ایران نیاد.حالا ما چکار می‌کنیم.اتباع افغان را در کشور پلوار میکنیم.به طالبان امتیاز می دهیم.به آنها سفارتخانه میدهیم در کشور.همه چیز در اختیار آنها میگذاریم.دیگه چی میخواد.ولی دولت مردان کشور بخاطر مردم کشور خودشان چکار میکنند.هیچ ....وای بر این مسیولین سیستان دریابید که به شوره زار تبدیل شد ه است
  • مهدی IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    بابا یک مرد پیدا نمیشه که جلوی کارخونه سیمان سیستان بگیره که سیمان نفرسته بند کمال خان رو هم با همین سیمان های که بردن درست کردن بعد که تمام شد هیچ سیمانی به افغانستان نرفت الان که دوباره سد سازی ها شروع شده دوباره داره سیمان می‌ره من نمی‌دونم دولت خودمون داره اجازه سد سازی ها رو میده با همین کارش به بهانه صادرات
  • فرهاد IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    تمام افغانی ها از ۵۰ سال پیش آمده ایران همه را بیرون کنید آب که ۵۰ سال قرادادهای دارند قطع کردند تمام مال اموال در ایران دارند مصادره بشه بیرون کنید
  • محمدعلی جعفری کهخا IR ۱۰:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    با جماعت اوغونی باید با زبان زور صحبت کرد وقتی محبت میکنی طرف خیال میکنه از او وحشت داری که چنین میکنی چند موشک ردیف کنید برق واب را قطع کنید حقابه را بگیرید والا منتظر باشید خشکسالی را برای سرخس و خراسان شمالی و خلیج گرگان هم هدیه کنند به شما . بیش از ۳۰ سال است که سیمان صادراتی خودتان عامل سدسازی جماعت اوغان شده و ندادن حقابه
  • رضا IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    غصه نخورید داره به جاش افغانی میده
  • محمد IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    سیستان فراموش شده ما امروز که نتوانیم از طالبان آب بگیریم مطمئن باشید فرداوفرداها دیر خواهد بود طالبان امروز اژه لحاظ پایین تر است تا طالبان فردا وقتی مردم شیعه سیستان آینده رو می‌بینند جز دربدری ویرانی چیزی نیست چون دلسوزی نیست هرکس که مسولیت دارد و سیستانی هست جز به فکر صندلی خودش ودروبریهاش به چیزی وقت ندارد فکر کند بعد می‌خواهید کسی که از این مردم سیستان نیست به فکر سیستان باشد
  • .سعید‌آریا IR ۱۰:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    طالبان‌هراندازه‌درمورد‌رود‌هیرمند‌به‌ایران‌آسیب‌بزنددرآینده‌با‌توجه‌به‌علوم‌دانش‌بیان‌دودش‌به‌چشم‌خودشان‌خواهد‌رفت‌چون‌تمام‌این‌آبها‌با‌بارش‌بایداتفاق‌بیفتد‌و۸۰درصد‌ابرهای‌بارشی‌افغانستان‌ازایران‌تامین‌می‌شود‌حالا‌باید‌صبر‌کرد‌ودید
  • احمدی IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    مهمان نوازی ب ازای بی حیثیت کردن مهمان ارزشی ندارد......
    • ایرانی IR ۲۱:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
      افغانی ادعای مهمان بودن میکند ، مهمان یعنی مدتی کوتاه بیاید و با احترام با میزبان رفتار کند نه اینکه سالها ماندگار شود با افزون خواهی و توهین با میزبان رفتار کند و وقتی آب به روی میزبان بسته با هلهله بر دبه های خالی بکوبد و ... شرم دارم از حرکات و خلافهای این چندین میلیون مهمان ناخوانده افغانی بیش از بنویسم مهمانی که آرام آرام خواسته های بیشتری را هم مطرح میکند .
  • سیتانی IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    دولت ایران بفکر از راهی گفتگو دوم فشار . دولت ایران به مدت ده روز برق افغانستان زرنج گمرک میلک دوغارون را برای مدت کوتاهی ببندند . طالبان صدرصد آب را ب زابل رهاسازی میکند . طالبان مسیر آب را به گودزری هدایت کرده است . گودرزی هشت متر عمق آب و ب شوری تبدیل می‌شود . چرا دولت اهرم فشار نمی‌گذارد . ممعای نامعلوم
  • علی IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    حال دولت ایران هی بگن اتباع قانونی وغیرقانونی
  • افتخاری ۳۵۷ IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    ۱۵میلیون افغانی رو اخراج کنید،،افغانی که از یارانه ایرانی استفاده میکنه
    • علی IR ۰۲:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
      واقعا 17میلیون افغانی روزی چقدر مصرف آب دارند نان که بامنت گندم گوشت بدبختی وارد میکنیم اگر دولت بخواد عرض یک هفته همه افغانی ها ایران ترک میکنند اگر واقعا به کسانی که کار وساختمان اجاره میدن سخت بگیره کار گیرشون نمیاد فرار میکنند ما یک میلیون دانش آموز بی کلاس داریم درعوض دو میلیون افغانی رایگان از آموزش پرورش وغیره استفاده میکنند.
  • ایران IR ۱۶:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    90٪تمام ابرهای باران زای افغانستان از آسمان ایران می گذرد و سالانه 4 میلیارد مترمکعب آب از مرزهای غربی خارج می شود.
  • ail IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    افغانها روزیی میلیون ها لیتر آب مصرف میکنند جنایت میکنند آدم کشی سرقت تجاوز اینا را از مملکت بیرون کنید بقران مجید اگر بخاطر اینا خونی از دماغ ایرانی مظلومی بیاد فردای قیامت جواب خدا را چطور میخواهید بدید اینا حتی به خودشونم رحم نمیکنند کافیه میهمان ۵۰ ساله مردم ذله شدند.
  • خزر IR ۲۱:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    بجاش باید دولت همه افغان ها را اخراج کند
  • غلی IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۸
    با ورود بی رویه افغانها دستمان رو شد دعا کنید به حقابه هیرمند راضی باشند و طمع خاک زاهدان نکنند با وجود هزاران بمب در حال حرکت و مسولان در خواب که اعلم الهدی پدر دلسوز افغانها که سودای حکومت در مشهد را داره کارمان سخت هستش شیعیان افغان را بیرون میکنند ولی افراد تالبان آزادانه در مشهد تهران رژه میرن
  • وطنی US ۰۱:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    بعد دولت و مسولین بیجا میکنند چه قانونی و غیر قانونی افغانهارو راه داده اند
  • فرشاد اسير IR ۰۴:۲۶ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    ما بعنوان فرد كاري نميتوانيم بكنيم دولت بايستي حقوق مردم رو بگيره
  • رضا IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    چرا دولت با طالبان مصالحه در باره حق ابه هیرمند میکند مردم در سیستان و بلوچستان چشم امید بر دولتی دارد که شاید از طالبان ترس داردمردم و زمین تشنه است باید تصمیم درست گرفت
  • ایلیا IR ۲۲:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    چرا ما باید همیشه به افغانی ها باج می‌دیم در این مورد باید از رژیم صهیونسیتی الگو گرفت آب یعنی آبادانی و زندگی الان اسرائیل بود تمام سدها را با خاک یکسان کیکرد
  • حسین IR ۲۲:۱۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    ای کاش ما ایرانی ها بخود می امدیم ودم از مهاجر پذیری نمیزدیم کل افغانها را بیرون میکردیم از مسئله ی اب هم که بگذریم به والله این چهره موشی های افغان بزرگ ترین معضل و مشکل ساز هستند آبشون بخوره توسرشون این امکاناتی که در اختیار مغولهای افغانی تبار گذاشتیم بگذاریم در اختیار برادران وخواهرانمان در سیستان وبلوچستان بخدا هموطنان بلوچمان راضی میشوند بالاخره ایرانی هستند
  • احمد نوروزی IR ۲۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    سلام به عنوان یک ایرانی تا حالا صد بار نوشتم این طالبان متحجر دارند علنا سر دولتمردان مارا کلا میزارند. تنها راه لوله گداری از سد کجکی به هامونه حق آبه ما را مشخص داده بشه برن بعد صدتا سد بسازن. وطالبان فقط زبان زور رامیفهمند غیر این صورت باید از راهی دیگر وارد شد طالبان وجودشون برای ما وملت افقانستان خطرناکه چون یک طایفه متحجر و به خاطر قدرت گرفتن خیلی مغرور شدن وفقط زبان زور میفهمنن
  • A IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۰۹
    اگر ما به افغانستان خدمات وراه آهن وراه برای استفاده از دریا به آنهاارائه بدهیم ..خواهشن دیگر بس است تا کی ما خوبی کنیم ودرعوض رودست بخوریم ابن از افغانها اون از عراق آن دیگری از سوریه وهمینطور به دیگران دیگر ازتوافقها.ازچه بگویم چرا فقط ما امتیاز بدهیم وچیزی گیرمان نیاید .ودرآخر همبد بد بد باشیمچر حواسمان را جمع نمی‌کنیم یک عمر فقط باج بدیگران بدهیم .تاحالا ازچه کشوری وکسی امتیازی گرفت
  • احمد IR ۰۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۹/۱۰
    دواش چند تا پهباده

پربازدیدترین

پربحث‌ترین

آخرین مطالب

بازرگانی